כבישים מפותלים הם היבט מלהיב של רכיבה על אופנוע הדורש מיומנות, טכניקה ודיוק. בין אם אתם רוכבים ותיקים או מתחילים, הבנה ותרגול נכון של טכניקות פניה חיוניים להבטחת חווית רכיבה בטוחה ומהנה. בפוסט זה, נעמיק בטכניקות המפתח בכניסה לפניות שיעזרו לכם לנווט בעיקולים בביטחון ובשליטה מלאה.
כניסה מהירה לסיבוב היא מסוכנת. מאוד מסוכנת!
זהו הגורם המוביל למה שנהוג לכנות "תאונות עצמיות".
כולנו מכירים את המשפט הידוע היכנס לאט, צא מהר (Slow in, Fast out).
כבישים מפותלים הם אחת ההנאות הגדולות ברכיבה על אופנועים, זו הסיבה שאלו הכבישים שאנו בוחרים במסלולי הטיולים שלנו. לצד ההנאה שברכיבה על כבישים כאלו, קיים גם סיכון שדורש מאיתנו משנה זהירות והבנה כדי שנוכל לרכוב בהנאה ובביטחון.
עיקר הבעייתיות בכבישים מסוג אלו הוא שדה הראיה המוגבל בפניות עיוורות או בדרכים הרריות. לכן קצב הרכיבה צריך להיות על פי שדה הראייה בכל רגע נתון. עליכם להיות מוכנים להפתעות שעלולות להופיע מעבר לעיקול.
את ההבדל בין רוכב מנוסה לטירון ניתן לזהות מקילומטרים רק על ידי צפייה בשניהם מתקרבים לפינה. יותר ממחצית מתאונות האופנועים מתרחשות בתוך פניות אז ישמו את ההמלצות הבאות כדי שחלילה לא תגיעו לסטטיסטיקה.
להלן מספר נקודות שכדאי לקחת בחשבון בכל רכיבה:
הבינו את הפנייה
ניתן לפצל כל פינה לשלושה חלקים: נקודת כניסה, נקודת שיא (Apex) ונקודת יציאה.
נקודת הכניסה היא החלק שבו אתם אמורים ללחוץ על הבלמים, להתאים את ההילוך הנכון, להתמקם על האופנוע, לסגור את המצערת ולהישיר מבט לתוך הפנייה (ולא לתנועת הרכבים ממול).
נקודת השיא של הפנייה ממוקמת בדרך כלל באמצע הפנייה. זו הנקודה הרחוקה ביותר אותה אנו יכולים לראות בכניסה לפנייה.
נקודת היציאה היא האזור שבו אתם יכולים לפתוח את המצערת תוך שמירה על אחיזת הצמיגים בכביש. מדובר באזור בתוך הפנייה בו יש לנו שדה ראיה פתוח לעבר היציאה מהפנייה.

אז איך נכנסים נכון לפנייה?
כאשר אנו מזהים פנייה עיוורת לפנינו, כלומר איננו רואים את נקודת היציאה ממנה, הדבר החשוב ביותר שנבצע הוא בלימה. הדבר המסוכן ביותר הוא להיכנס לפנייה כזו במהירות גבוהה מידי. במידה והפנייה מתהדקת בהמשך, לא מן הנמנע שהאופנוע יחליק או יזרק לנתיב הנגדי והתוצאה תהיה הרת אסון. הרבה יותר בטוח להאיץ בסיבוב מאשר לבלום בתוכו.
על כן, מיד כאשר נזהה פנייה עיוורת, נבצע בלימה וניכנס אליה במהירות נמוכה יחסית.
את הפנייה יש לקחת מהחלק החיצוני, כלומר ניקח פנייה רחבה ולא צרה כדי שנוכל לשמור על הנתיב ולהגדיל את שדה הראייה אל תוך הפנייה.

מבט לתוך הסיבוב
היופי ברכיבה על אופנוע הוא הנוף המלא של הסביבה. כשזה נוגע לפניות, אתם צריכים למקד את המבט לחלק הפנימי של הפנייה. הישירו מבט לכיוון שיא הפנייה (Apex) ולאחר מכן לכיוון היציאה, כך תוכלו לשמור על קו חלק בפנייה ושום דבר לא יפתיע אתכם.

בילמו בישורת לפני הסיבוב
תנאי האספלט על הכביש לא תמיד מושלמים. אל תתפלאו אם תמצאו חול או חצץ בתוך הפנייה, לכן חשוב שתבלמו לפני הפנייה. כניסה מהירה מידי תגרום לכם לאיבוד שליטה או לגלישה אל הנתיב הנגדי. בלמו למהירות נוחה עבורכם, ובמילה נוחה, אנו מתכוונים למהירות שגורמת לכם להרגיש בטוח בתוך הפנייה. אל תנסו לרכוב מעבר ליכולת שלכם, קחו את הזמן להרגיש בטוחים. זכרו, ככל שאתם רוכבים יותר, כך אתם צוברים יותר ניסיון.
הישארו קרוב לפנים הפנייה
הדרך הבטוחה ביותר לעבור פנייה היא להגיע כמה שיותר קרוב לנקודת הפנים של הפנייה. כך תהיו בטוחים מפני נהגים אחרים שיחתכו את הפנייה ממולכם.

סגרו את המצערת לפני הכניסה
שחררו או סגרו את המצערת בכניסה לפנייה והשאירו אותה כך עד שתגיעו לשיא הפנייה (נקודת ה-Apex). כניסה עם מצערת פתוחה תצריך מאמץ גדול יותר לנווט את האופנוע.
בחרו את קו הפנייה
הקווים משתנים בהתאם לזווית הסיבוב. הרוכבים הלא מנוסים פונים מוקדם מידי וכתוצאה מכך יוצאים מהפנייה בצורה רחבה. זה נקרא קו הרוקי, או קו המתחילים, ומסוכן מאוד בכבישים הפתוחים כיוון שאתם עלולים להיכנס לנתיב הנגדי. נקודת המפתח היא לקחת את קו הפנייה באופן רחב יותר ומחלקה החיצוני. בדרך זו תוכלו להפנות את האופנוע בקלות רבה יותר לכיוון האייפקס. כניסה מאוחרת ורחבה לפנייה מבטיחה לרוכב תצפית טובה יותר לתוך הסיבוב ויותר מקום ליציאה.

לסיכום, שליטה בטכניקת כניסה לפניות באופנוע הוא תהליך למידה מתמשך המשלב מיומנות, תרגול וניסיון. על ידי הטמעת טכניקות אלו ושכלול הגישה שלכם לפניות, תוכלו לשפר את יכולות הרכיבה, לשפר את הבטיחות וליהנות מהריגוש ברכיבה בכבישים מתפתלים בביטחון ובשליטה. זכרו, בטיחות קודמת לכל, רכבו במגבלות המיומנות שלכם. רכיבה מהנה ובטוחה לכולם.