טיול אופנועים הוא אחת הפעילויות ההרפתקניות המהנות ביותר. חלק נהנים לרכוב על אופנועים למרחקים קצרים, וחלק אוהבים לצאת עם האופנוע שלהם לרכיבות ארוכות בסופי שבוע.
טיולי אופנועים למרחקים ארוכים יכולים להיות מתישים הן פיזית והן נפשית, וכרוכים בהכנה רבה, בין אם זה כושר נפשי ופיזי, הכנת מסלול הטיול ותיקון תקלות.
בבלוג זה נעסוק ברוב הנושאים החשובים הנוגעים וניתן טיפים הנוגעים לטיולי אופנועים למרחקים ארוכים.
הכנה מקדימה
לפני שאתם יוצאים לנסיעות אופנוע למרחקים ארוכים, יש להתחיל את ההכנות מספר חודשים לפני תחילת המסע בפועל. להלן ההיבטים החשובים שיש לדאוג להם לפני המסע :
- כושר גופני ונפשי – אחד הדברים החשובים ברכיבה על אופנוע למרחקים ארוכים הוא סיבולת. צריכה להיות לכם מספיק סיבולת כדי לרכוב על האופנוע במשך 8-10 שעות ביום בכל התנאים. הדבר הטוב ביותר לשפר את הסיבולת שלכם הוא להתחיל פעילות אירובית כמו רכיבה על אופניים, שחייה וריצה, שתעזור לשפר את הכושר הגופני והסיבולת.
- הכינו את מפת המסלול ומספר הימים – הכינו מתווה מפורט של המסע. ראשית, קבעו את מספר הימים שתכננת למסע, ערכו מחקר על הגיאוגרפיה של האזור שאתם מתכננים לרכוב בו, אספט מידע על השטח, מצב הכביש, מזג האוויר, מקומות לינה ואירוח, גורמי סיוע למקרי חירום ותקלות, תקנות מקומיות, היתרים נדרשים וכדומה.
- הכינו את האופנוע – מצב האופנוע הוא הגורם החשוב ביותר בטיולי אופנועים למרחקים ארוכים. לאחר שתחליטו על מספר הימים ומפת המסלול, הדבר החשוב הבא הוא לוודא שהאופנוע מתוחזק היטב ומוכן לנסיעה הארוכה.
אילו אופנועים מתאימים לטיולי אופנועים למרחקים ארוכים

זוהי השאלה הראשונה ששואל כל אופנוען שהחליט לצאת לטיול אופנועים למרחקים ארוכים, אז איזה אופנוע מתאים?
ובכן, אף אחד לא יכול לענות על שאלה כזו מכיוון שהיא תלויה לחלוטין בתפיסה האישית. ישנם רוכבים שמטיילים על אופנועי ב.מ.וו GS, אפריקה טווין, או כל אופנועי האדוונצ'ר האחרים, אך מצד שני, ישנם רוכבים שעבורם אופנועים אלו גבוהים, כבדים ומגושמים מידי ועשו טיולים ארוכים על אופנועים בנפח 300 סמ"ק.
מבחינת אמינות, ההבדל המשמעותי בין כל אופנוע הוא האופן שבו האופנוע מתוחזק ואופן הרכיבה עליו.
על כל אופנוע שתבחרו לצאת איתו לטיול ארוך, עליכם לוודא שהוא מטופל היטב ושיהיו עבורו חלקי חילוף זמינים במסע.
הכירו את האופנוע שלכם
כל רוכב יודע שחשוב להכיר את האופנוע עליו הוא רוכב. כך שלפני שתתחילו בנסיעות למרחקים ארוכים, הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא להכיר את האופנוע עליו תרכבו. רכבו תחילה בזהירות יתרה, לימדו את אופי האופנוע, האחיזה בסיבובים, הרגישו את יכולת הבלימה והתאוצות.
ברגע שתכירו את הכלי ואת מגבלותיו, הרכיבה עליו תהיה מהנה ובטוחה יותר.
לימדו כיצד לבצע תיקונים בסיסיים

כל רוכב רצוי שילמד כמה דברים בסיסיים בתחזוקה שוטפת, בטח ברכיבות ארוכות, כמו בדיקת שמן ומים, החלפת כבל מצמד, תיקון פנצ'רים, ניקוי ושימון שרשרת.
ידע בסיסי והקפדה על בדיקות שגרתיות, יעזרו להגביר את רמת הביטחון שלכם כדי שתוכלו להתמודד עם תקלות בסיסיות במהלך המסע.
חלקי חילוף לנסיעות אופנוע למרחקים ארוכים
בטיולים ארוכים, רצוי שיהיו ברשותכם החלפים הבאים במהלך המסע:
- ערכה לתיקון פנצ'רים עם פנימיות לצמיג הקדמי והאחורי (לצמיגים בעלי פנימית)
- כבלי מצמד ומצערת
- מצתים
- שמן מנוע
- מטען למצבר או כבלים להתנעה ממצבר אחר
- ערכת כלים לפירוק גלגלים ודברים בסיסיים אחרים עם סט מברגים ומפתחות
דברים חיוניים לקחת לטיולי אופנועים ארוכים
לאחר הרבה שנים של ניסיון מעשי ברכיבות ארוכות, הכנו עבורכם את הדברים החשובים שיש לקחת אתכם לטיול האופנועים שלכם:
- ביגוד רכיבה ומיגונים – מעיל רכיבה, מכנסי רכיבה, מגני ברכיים, נעלי רכיבה, כפפות, חם צאוור.
- אביזרים – קרם הגנה מהשמש, משקפי שמש, כובע.
- מוצרי טואלטיקה לשימוש יומי – קרמים (לידיים, לגילוח וכד'), שפתון לחות, מברשת שיניים, משחת שיניים, סבון נוזלי, שמפו, נייר טואלט, מגבת.
- מזון קל וחטיפים – חיוני לשאת מזון קל וחטיפים כמו פירות יבשים, שוקולד, חטיפי אנרגיה ובקבוקי מים.
- תרופות – ערכת עזרה ראשונה בהתאמה אישית, תרופות בסיסיות לחום, הפרעות בקיבה, הקאות וכו'.
- אלקטרוניקה – טלפון נייד, מטען טלפוני, סוללת גיבוי, מצלמה, סוללת מצלמה רזרבית, כרטיסי זיכרון, מתאם חשמל.
- מסמכים חשובים – רישיון נהיגה (מקומי ובינלאומי), ביטוח נסיעות לחו"ל, דרכון, צילום ויזה (למדינות בהן נדרשת הוצאת ויזה).
ארגזי אחסון לאופנוע
לאחר שהאופנוע מוכן וסיימתם את כל העבודה הדרושה בהכנת האופנוע לנסיעה ארוכה, דבר חשוב נוסף הוא להחליט על מערכת המטען. ארגזים, מזוודות, תיקי אוכף, רצועות קשירה, רשת מטען או כל אופצית אחסון שניתן להתאים אישית בהתאם לאופנוע. ארגזים ומזוודות קשיחות עדיפים מאשר תיקי אוכף. וודאו שהארגזים ומזוודות הצד תפוסים היטב לאופנוע ויציבים בכל תנאי שטח. הקפידו לחלק את משקל התיקים בצורה שווה, כך שתוכלו לאזן את המשקל על האופנוע.
צאו לדרך קצת לפני הזריחה וסיימו לפני השקיעה

לאחר שסיימתם את כל ההכנה הראשונית לפני המסע, תהיו מוכנים נפשית ופיזית להתחיל בהרפתקאה. לאחר שתתחילו את טיול האופנועים שלכם, זכרו דבר אחד, צאו לדרך תמיד מוקדם בבוקר וסיימו את יום הרכיבה לפני השקיעה. התעוררו בסביבות השעה 6 בבוקר, סדרו את הדברים שלכם, אכלו ארוחת בוקר קלה, דאגו לקחת בקבוקי מים לדרך, והתחילו בנסיעה. הסיבה מדוע להתחיל מוקדם היא שבמהלך הבוקר תהיה לכם נפש איתנה וממוקדת והרבה מאוד אנרגיה, תוכלו לכסות בין 30% ל-40% מיום הנסיעה עד השעה 10-11 בבוקר. זכרו תמיד לסיים את רכיבת היום לפני החשיכה. לא מומלץ לרכוב בחושך או בשקיעה, במיוחד לא כשאתם רוכבים סולו. אז, אתם צריכים להחליט כמה קילומטרים אתם מסוגלים ורוצים לרכוב ביום, וכמה הפסקות אתם יכולים לעשות. הכינו תוכנית מגירה במקרה של תקלות או כל עיכוב במהלך הנסיעה של היום.
בדקו עם המקומיים לגבי המסלול
גם לאחר שישבתם על המפות, נעזרתם בגוגל והכנתם תכנון מקיף לגבי תכנית המסלול, ההכנה ודברים חשובים אחרים, זכרו תמיד דבר אחד, לתושבי המקום יהיה יותר ידע מגוגל, כך שבכל פעם לפני שתתחילו את המסע כדאי לשוחח עם המקומיים על המסלול של היום, מצב הכביש, מוסכים אם קיימים, בתי מלון, מסעדות מומלצות ופרטים נוספים.
בדקו את מצב הדלק לעתים קרובות
תמיד מומלץ לתדלק את המיכל בבוקר לפני היציאה לכביש, גם לפקוח עין על מספר הקילומטרים שתרכבו, ועל צריכת הדלק. עליכם להיות מודעים בעיקר לזמינות תחנת הדלק באזור שאליו אתם נוסעים, באזור מסוימים יש לשאת דלק רזרבי אם אפשר.
קחו אתכם מספיק מים ומזון
הקפידו על שתיה, שתיה מספקת של מים היא אחד הדברים החשובים ביותר במסעות אופנועים למרחקים ארוכים. דאגו לשאת בקבוקי מים קטנים ולעשות עצירות התרעננות כדי לשמור שלא תתיבשו במהלך שעות הרכיבה הארוכות. ארזו חטיפי אנרגיה קטנים או חטיפי חלבון למקרה שתהיו רעבים בדרך (או קנו כאלו בדרך).
תכננו עצירות והפסקות על הדרך
הרבה רוכבים מפרידים בין עצירות תדלוק, הפסקת צהריים, הפסקות קפה והפסקות 'מתיחה' כלליות. אם אתם רוכבים שעות רבות במהלך היום, תכננו הפסקות שבהן תוכלו לבצע את כל האמור לעיל במקום אחד. תחנות שירות בכבישים מהירים מצוינות לביצוע הפסקות מוגבלות בזמן. תנו עדיפות לתידלוק, לאכילה ושתיה, התפנות לשירותים ומתיחת הגוף בהפסקות הקצרות.
טיפ בונוס: אל תגררו את ההפסקות שלכם. ככל שההפסקה ארוכה יותר, כך יהיה לכם פחות כוח לחזור שוב לרכיבה אינטנסיבית מחדש! השתדלו לא למרוח את משך זמן ההפסקות שלכם כדי לשמור על המומנטום והאנרגיה.
מהירות רכיבה ועקביות
הדרך הטובה ביותר לכסות את המרחק היא על ידי שמירה על מהירות עקבית. שמרו על מהירות נסיעה סטנדרטית של האופנוע בהתבסס על הנוחות שלכם. אין צורך לסחוט את המצערת שלא לצורך ולחשוף את עצמכם למצבים מסוכנים. איטיות ועקביות יעזרו לכם לכסות את המרחק המרבי של מספר הקילומטרים ביום. זכרו שבעת רכיבה במהירות סבירה ועקבית אפשר ליהנות מהנופים היפים תוך כדי תנועה.
החברים והקבוצה לרכיבה

זהו כנראה אחד ההיבטים העיקריים ברכיבת אופנועים למרחקים ארוכים. כאשר רוכבים לבד, אתם תלויים רק בעצמכם וללא סיוע במקרה של תקלות או חלילה תאונה.
ברכיבה עם קבוצה, תוכלו להיעזר בחברים למסע, בין אם זה עזרה בסחיבת ציוד, חילוץ ותיקון פנצ'ר. המסע השלם יכול להיות מלחיץ אם אם אתם רוכבים לבדכם. יתרון נוסף ברכיבה עם קבוצה, הוא שתמיד כיף יותר לחלוק חוויות עם שותפים למסע.
לסיכום, טיול אופנועים למרחקים ארוכים כרוך בהכנה רבה, מיקוד, מסירות וזהירות, ולכן צריך להיזהר מאוד ויש לתת את הדעת גם להיבטים זעירים. יחד עם זאת, טיול אופנועים הוא הדרך הטובה והמהנה ביותר לחקור כל מדינה, הוא מאפשר לכם תחושה של הרפתקאה, חופש ואושר.
טיול אופנועים מאפשר לכם לחקור את התרבויות והאנשים באופן אישי ולהגיע למקומות פחות מתוירים. אז המשיכו לרכוב בבטחה ובהנאה.